- نویسنده : گیلان خواست
- 01 اردیبهشت 1400
- کد خبر 12930
- 340 بازدید
- بدون نظر
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
به گزارش گیلان خواست از رشت،همگان فصل بهار را به آبوهوای خوش دانسته و اغلب مردم در این موقع از سال به استانهای شمالی سفرکرده تا دلی از سفر در بیاورند.
فصل بهار و تابستان در گیلان به جهتی دیگر از اهمیت ویژهایبر خوددار است، زیرا در این موقع از فصول سال شالیکاران و کشاورزان گیلانی آستین همت و تلاش را بالا زده و زن مرد، پیر و جوان به برای کاشت برنج پا به مزارع خود میگذارند.
این موقع از سال مردمان دیار میرزا برای تأمین امرارمعاش سالانه خود بهجای تفریح با تلاش شبانهروزی و طاقتفرسا، محصول استراتژیک گیلان را که یکی از مهمترین اقلام اساسی و غذای اصلی مردم ایران است را کاشته و برای برداشت آن سختیهای بسیاری را متحمل میشوند.
زندگی مردم گیلان با رنج کاشت برنج گرهخورده و هر فرد از این استان حداقل یکبار در طول عمر خود سختی کاشت این محصول استراتژیک را تجربه کرده استرس و دلهره پدر خود در خصوص بارش بهموقع باران را مشاهده کرده است زیرا زندگی هر گیلانی ۶ ماه متأثر از رنجی بود که حاصلش میشد برنج.
اکنون پس از ۱۲ سال تلاش، مجاهدت، همکاری و انجام کارهای کارشناسی میان موسسه تحقیقات برنج کشور با پژوهشکده کشاورزی هستهای رقم برنجی امسال به کشاورزان معرفی شده است به نام کیان.
رقم جدید برنج هستهای که توسط محققان ایرانزمین تولیدشده است، مشکلات و رنج شالیکاران را کاهش داده و این امر نشاندهنده نقش تأثیرگذار علم و موسسه تحقیقات برنج در معرفی ارقام مختلف برنج است.
به همین منظور به سراغ رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور رفتم و در خصوص رقم جدید برنج کیان با او به گفتوگو پرداختم.
با کشت رقم جدید برنج کیان در مصرف آب صرفهجویی میشود
یکی از عمدهترین دغدغه شالیکاران در طی این مدت عدم بارش باران در مواقع لزوم بوده و همین امر سبب کاهش و کیفیت محصول برنج میشد به این دلیل مریم حسینی میگوید رقم جدید برنج ایرانی (کیان) رقمی متحمل به تنش خشکی است و در مواقع کمآبی میتواند عملکرد تولید را پایدار نگه دارد.
به گفته رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور مقاومت در برابر کمآبی و بیآبی یکی از مهمترین مزیتهای رقم جدید برنج کیان است که میتواند بسیار به ارتقاء کیفیت برنج در گیلان کمک کند زیرا این رقم از ابتدای گلدهی نیاز به آب نداشته و قادر است یک دوره بیش از ۳۰ تا ۴۰ روزه بدون آب باشد.
بهمنظور تولید رقمهای بومی برنج در کشور بهطور متوسط در هر هکتار ۱۲ هزار مترمکعب آب استفاده میشود ولی بنا بر اعلام مریم حسینی با کاشت برنج کیان تا حد زیادی در مصرف آب کشاورزی صرفهجویی شده و شالیکاران با دغدغه کمتری محصول خود را میکارند زیرا در صورت کشت رقم جدید برنج در کشور، تولید برنج یک الی دو تن در هکتار نسبت به ارقام بومی افزایش پیدا میکند.
برنج کیان حاصل پرتوتابی برنج طارم و هاشمی است
برنج طارم در مازندران و هاشمی در گیلان جزو با کیفیتترین ارقام برنج در این دو منطقه بوده و به گفته عضو هیئتعلمی موسسه تحقیقات برنج کشور، در تولید رقم برنج کیان از پرتوتابی گاما به دو محصول طارم و هاشمی ایجادشده است.
علی اکبر عبادی میگوید هدف از ایجاد این رقم از برنج خوش کیفیت بودن و متحمل بودن به خشکی بوده و امسال بهصورت محدود شالیزارهای خشکیجار، لشت نشا و فومن کشتشده و از سال دیگر به شکل بذر گواهیشده در بین شالیکاران توزیع میشود.
به گفته عضو هیئتعلمی موسسه تحقیقات برنج کشور، گونه جدید برنج کیان در مقایسه با ارقام سنتی این محصول یک الی یک و نیم تن شلتوک بیشتر در هکتار عملکرد داشته و اگر در هر هکتار از کشت برنج هاشمی چهار تن شلتوک تولید شود در همان شرایط از کاشت رقم کیان پنج و نیم تا ۶ تن شلتوک برداشت میشود که جای بسیار امیدواری دارد.
در استان گیلان ۲۳۸ هزار هکتار شالیزار وجود داشته که اعتماد به دانشمندان موسسه تحقیقات برنج کشور و تولید ارقام جدید برنج میتواند تولید سالیانه برنج در این استان را افزایش داده و گیلان را به قطب اول کشت و برداشت برنج تبدیل کند./فارس
https://gilankhast.ir/?p=12930